Close Sidebar
Type & Hit Enter To Search

Scopurile atelierului de scriere creativă

Nu cumva să credeți că ambiția noastră este să-i transformăm pe copii în mari prozatori și poeți. Asta se poate întâmpla mai târziu și depinde de ce își vor dori ei. Până la majorat, important e să citească mult, cât mai mult. Și uite așa am ajuns la primul scop: să le trezim apetitul pentru citit. La începutul fiecărei întâlniri vom citi un text scurt, legat de tema zilei, ca să ne facem poftă de povești.

Al doilea scop e mai degrabă legat de scris, cum era și de așteptat. Îi vom purta pe copii într-o călătorie, de la ei înșiși până la personaje, narațiune, dialog, desriere și ne vom căuta glasul personal de tânăr autor.

Vom concentra fiecare weekend pe un concept-cheie, pe care orice scriitor junior ar trebui să fie stăpân. Întoarcem conceptul pe toate părțile sâmbăta, analizăm cu lupa câteva exemple captivante. Duminică fiecare caută prin raftul lui alte modele, pe care le discutăm împreună.

Pentru că fără teme ne ies poveștile pe cealaltă ureche

Copiii vor primi teme de scriere creativă legate de subiectul discutat în fiecare duminică, pe care o așteptăm pe mail până vineri.

Avem patru weekenduri, ce facem cu ele? Le împărțim așa:

1. Despre narațiune, planificarea acțiunii, scheme și sisteme

2. Despre dialoguri și vocile personajelor

3. Despre descriere. Reguli de bune maniere pentru scriitori.

4. Despre încălcarea regulilor de mai sus. Cu exemple: cine, când și de ce.

De la primul weekend până la al patrulea, copiii vor pune pe o structură narativă concepută de ei toate elementele necesare unei opere rotunde. Ultimul weekend nu este gândit pentru a le distruge cunoștințele acumulate, ci pentru a-i învăța că scriitorii cu adevărat mari, DUPĂ cunoașterea schemelor și procedeelor consacrate, își pot permite să se joace cu ele și să le reinventeze.

Chiar și în cazul în care nu vor dori să continue să scrie după terminarea cursului, cu siguranță vor deveni cititori mai avizați, capabili să aprecieze la adevărata lor valoare diversele procedee stilistice și, mai ales, abaterile de la norme.

La final, vom tipări o mică revistă, câte un exemplar pentru fiecare participant, în care vom include cele mai bune texte ale copiilor.

coperta scrieri creative

(Arhiva revistelor tipărite până acum: unu, doi, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt, nouă)

Câteva interviuri cu copii care au trecut pe la noi – interviu cu Mayainterviu cu Ioanainterviu cu Daria – absolvente de atelier.

Detalii organizatorice

Le găsiți pe toate pe coloana din stânga. Pentru orice nelămuriri, sunați-o pe Simina Diaconu la 0732009198 sau scrieți-i la simina at motanov punct ro.

Antrenoarea atelierului

SinzianaPopescu_ANDILANDI_credit_foto_andreea_mitran_colectia_nemi

Sînziana Popescu
Foto: Andreea Mitran

SÎNZIANA POPESCU se prezintă:

Când eram mică, nu trecea o zi fără să spun cuiva povești. Credeam cu tărie că oamenii au nevoie de ele cum au nevoie de aer. Le spuneam povești colegilor, pe ale mele, ori basmele Contesei de Ségur, care-mi erau tare dragi la acea vreme, înregistram piese de teatru folosind pe șest magnetofonul părinților, ba chiar am înființat și o trupă de păpușari (Phoenix), în care noi, copiii, ne făceam singuri păpușile din lutul descoperit pe șantierul din spatele blocului, apoi dădeam reprezentații după ore, în cetatea orașului. (Asta până când cineva ne-a furat ghiozdanele și reprezentațiile au luat sfârșit. :-)) Dar nu m-am descurajat. Am continuat să le spun povești bunicilor, „la schimb”, istorioare încropite pe loc, cu care uneori reușeam chiar să-i adorm, și apoi mă jucam liniștită mult timp după ora de culcare. Așa că, de fiecare dată când trebuie să mă prezint, să spun când și din ce pricină am început să scriu povești pentru copii, declar cu mâna pe inimă că spun și scriu povești de când mă știu, pentru că în timp am descoperit că la asta mă pricep cel mai bine. Și dacă ar fi să vă spun povestea mea, așa, cât mai oficial cu putință, cred că ar suna astfel…

M-am născut într-un orășel din inima Transilvaniei, într-o familie de actori. La început, am scris scenarii de film și teatru pentru copii, pentru că așa mă simțeam „acasă”, iar piesele mele au fost premiate, reunite în volumul „Teatru pentru prichindei mari, mici și mititei” (Ed. Mediamorphosis), traduse în limbile engleză, italiană și germană și jucate pe scenele din țară, din afară și la Teatrul Național Radiofonic. Apoi am încercat marea cu degetul și am scris seria fantasy „Andilandi”, inspirată din mitologia românească, din basmele noastre populare și nu în ultimul rând din poveștile pe care bunicii mei obișnuiau să mi le spună seara, înainte de culcare, povești simple, din satele lor. Din seria „Andilandi” au apărut, până în prezent, cinci romane și un volum de povestiri (Ed. Mediamorphosis) și primele două romane – „Călătoria lui Vlad pe Celălalt Tărâm” și „Aventura gemenilor Andrei și Lucia dincolo de Poiana Vie” (Editura NEMI – NEMIRA, 2019).

În tot acest timp, deși am publicat și cărți pentru copii mai mici, bogat ilustrate: cartea bilingvă „Mașinuța Curcubeu / Lilla Regnbågsbilen ” (Ed. Pionier Press, 2015, cu ilustrații de Irina Maria Iliescu și traducerea în limba suedeză de Arina Stoenescu), Hominideii (Ed. LiterNet, 2015), „Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii” (Ed. Pandora M, colecția „PanDA”, 2017, cuilustrații de Iulia Ignat), ba chiar și un roman realist, bilingv, despre un „pui de căpșunar” – „Experimentul Martinel / The Teddy B. Experiment” (Ed. Pionier Press, 2017, cu ilustrații de Andra Badea și traducerea în limba engleză de Grațiela Georgescu), am continuat să scriu teatru pentru copii – „Trombonel, hoțul zăpezii” (premiera absolută a avut loc la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, 2017), „Der Herr Schoko” (cea mai recentă montare a fost la Teatrul German din Timișoara, 2018), plus adaptarea radiofonică după primul volum al seriei „Andilandi”, cu o distribuție de excepție, produsă de Teatrul Național Radiofonic și difuzată la Radio România Cultural în decembrie 2018. Și cu asta n-am încălecat pe-o căpșună și nu, nu v-am spus o mare minciună, ba chiar n-am încălecat nici măcar pe-o șa, pentru că povestea mea nu s-a încheiat așa, ci continuă. Așa că vă aștept, cu emoții și mare drag, la atelierul de scriere creativă pentru copii mari și isteți, organizat de Academia Motanov”.

Interviu cu Sînziana

Apasă fără frică
Explorează mai mult